Welkom op de website van de zanglespraktijk voor Vrijer Zingen in Haarlem

Ieder mens is uniek. Iedere stem is uniek.

In de praktijk voor Vrijer Zingen en Spreken is de filosofie achter de Lichtenberger Methode, het uitgangspunt van waaruit we werken.
Via stimulaties en zintuigelijke waarnemingsoefeningen gaan we kijken waar we nog blokkeren, vasthouden, beschermen. De klank laat ons dit zien. Daar waar bescherming opgegeven mag worden, wordt de klank vrij.

De stem wordt voller, melodieuzer en krijgt meer kleur. Het spreken en zingen wordt makkelijker en meer authentiek.

In mijn lange zoektocht naar natuurlijk stemgebruik, (ik had zelf veel stemproblemen tijdens mijn Conservatoriumopleiding), kwam ik in 2004 terecht bij Ingrid Voermans. Zij introduceerde de Lichtenberger Methode begin jaren `90 in Nederland. In haar lessen vond ik de vreugde, het plezier en het gemak in het zingen weer terug.

Nieuwsgierig geworden naar de achtergrond van deze manier van stemgeven ben ik naar Duitsland gegaan om te studeren aan het Lichtenberger Institut für angewandte Stimmphysiologie. Ik heb in April 2016 de driejarige opleiding afgerond.

In mijn praktijk combineer ik deze methode met mijn eigen ervaringen met stem en met “de kunst van het leven” zelf.

Zingen bij Esther is meer dan zingen. Haar aanpak is gericht op het natuurlijk gebruik van de stem. En daar komt veel meer bij kijken dan alleen de techniek van de stembanden. Het is een ‘all-in’ aanpak die mij ook heeft geholpen bij het goed ademen en verbeteren van het spreken. Gecombineerd met de aandacht en passie van Esther raad ik dit iedereen die vrijer wil zingen van harte aan!

Wouter Rutten (zangles privé)

Lesaanbod

De basis van waaruit we werken is de Lichtenberger Methode. Bij de zanglessen werken we naast klankontwikkeling uiteraard ook aan repertoire naar keuze, tekstinterpretatie en microfoongebruik.

Voor wie?

  • Mensen die graag zingen
  • Mensen met stemklachten of stemproblemen
  • Mensen met lichamelijke en/of geestelijke spanningen
  • Mensen die nieuwsgierig zijn naar hun stemgeluid

De basis van waaruit we werken is de Lichtenberger Methode. Bij de spraaklessen ligt de nadruk uiteraard op spreken, maar er wordt tijdens deze lessen ook gebruik gemaakt van de zangstem.

Voor wie?

  • Mensen die veel moeten spreken in het openbaar
  • Mensen met stemklachten of stemproblemen
  • Mensen die zich prettiger willen voelen bij hun eigen stemgeluid
  • Mensen die nieuwsgierig zijn naar de mogelijkheden van hun stem

Esther is een lieve, vakkundige zanglerares die kijkt naar veel aspecten van het menselijk lichaam en de eigen bewustwording daarvan en je aanzienlijk kan laten groeien in het zingen. Ik blijf van haar leren, wat voor mijn ontwikkeling in de muziek een grote en onmisbare bijdrage is.

Kimberley van Nieuwenhuizen (zangles privé)

Stemtraining en groepslessen

Stemtraining voor bedrijven

Ook in het bedrijfsleven wordt het belang van goed stemgebruik steeds duidelijker. Want wat zegt onze stemklank? Is het brommerig, schel, schor of monotoon? Of is het vrij, vol en melodieus? Een ding is zeker; het heeft effect op de luisteraar.

Stemtraining voor koren

Er zijn veel koren in Nederland. Mensen komen wekelijks samen om lekker te zingen. Maar wil u toch eens wat meer weten over de stem en over de klank van het koor? Kortom een stemtraining voor het koor? Dat kan!

Klankgeoriënteerd zingen (groepsles)

Wilt u graag zingen in groepsverband, maar niet vast in een koor? Dan is deze groepsles misschien iets voor u! Klankgeoriënteerd zingen is een kortlopende cursus van zes tot acht lessen in groepsverband.


Stemtraining voor uw team

Workshops in het kader van teambuilding zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Maar wil je eens iets anders voor je team? Wil je echt weten wat er speelt en hoe er gecommuniceerd wordt?

Maak nu een afspraak

Ben je nieuwsgierig geworden? Wil jij ontdekken hoeveel vrijheid er in jouw stem mogelijk is?
Maak dan een afspraak voor een proefles.