top of page
Birds_edited.jpg

Een toegewijd/e Zang+leraar

REVIEWS

prachtvogel 14.jpg

De zangworkshops van Esther Verhagen, die ik bij mijn koren heb mogen meemaken, hadden allen een verbluffend resultaat! Ook de leden van de koren hebben deze workshops als zeer positief ervaren. Zonder uitzondering klonken de liedjes meteen stukken beter"

Ruud Janssen, muzikant en koordirigent

Zangworkshops

prachtvogel 7.jpg

Ik vond het een hele interessante en goede workshop, werd weer even uitgedaagd hoe ik in mijn eigen beroepspraktijk als zangdocent leerlingen vanuit een andere hoek kan benaderen en dingen kan laten voelen. Heel fijn, dank Esther!"

Digna Janssen, professioneel zangeres en zangdocente Maastricht

Workshop Lichtenberg voor professionele zangdocenten

prachtvogel 5.jpg

Een hele inspirerende dag, waarin Esther ons veel heeft laten ervaren. Aan de hand van verschillende oefeningen heeft ze laten zien hoe we zingen en spreken en alle blokkades, hindernissen en verrassingen die we daarbij tegenkomen. Dit alles kunnen en mogen we zien als een avontuur en onderzoek binnen onszelf. Heel waardevol!"

Lotte Hendriks

Klank in Focus (themadag)

prachtvogel 1.jpg

Ik kijk met plezier terug op de themadag. De sfeer was goed, veilig en nodigde uit om echt mee te doen. Leuk dat de deelnemers een verschillende achtergrond hadden. Goede mix van theorie/achtergrondinformatie en praktijk/oefeningen. Het gebruik van de haiku's daarbij vond ik verrassend"

Anneke Ike

Klank in Focus (themadag)

prachtvogel 8.jpg

Wat een inspirerende dag! Esther heeft mij meegenomen in de wereld van het lichaam en de stem. Door laagdrempelige stimulaties heb ik ervaren hoe mijn stem, maar ook die van anderen, vrijer kan klinken. Echt iets om te ervaren!"

Sam Saxton

Klank in Focus (themadag)

prachtvogel 2.jpg

Esther heeft ons laten ervaren hoe groot de invloed is van aandacht en waarnemen op ons stemgeluid. Ze heeft ons ook laten ervaren dat ons stemgeluid niet alleen geproduceerd wordt door onze stembanden, maar dat ons geluid verbonden is met en voortkomt uit ons gehele lijf, onze gedachten en overtuigingen, onze geest. Ze heeft ons door allerlei - wat ongewone - opdrachten, laten voelen en horen hoe ons stemgeluid verandert, verdiept, verbreedt wanneer we spelen met aandacht, focus en waarneming. Door - voor en na een oefening - steeds de tijd nemen voor waarnemen voel en hoor je goed hoe een stem zich ontwikkelt. Het is ontroerend om te horen (en te zien) hoe een stem zich in een dag ontvouwt van onzeker en bescheiden naar vol en aanwezig, en de ruimte durven delen"

Manon Wisman

Klank in Focus (themadag)

prachtvogel 13.jpg

Wat een feest was de zangworkshop! We waren met een groep van 11 kakelende dames en met humor en lichtheid hield Esther de toon erin. Fijn dat we met stemoefeningen begonnen om daarna - voor ons gevoel moeiteloos - een prachtig 3-stemmig Georgisch lied ten gehore brachten. We waren nogal onder de indruk van onszelf :) De middag gaf veel energie en verbondenheid, er is de rest van het weekend nog veel na-gezongen! Absolute aanrader"

Martine Reineke

Klank in Focus (themadag)

prachtvogel 2.jpg

Zingen bij Esther is mijn moment van ontspanning. Ze helpt me mijn klanken te observeren en met haar methode maak ik klanken, die ik eerder niet mogelijk achtte. Na een les ga ik vol energie naar huis"

Suzanne Adrichem

Klank in Focus (themadag)

prachtvogel 15.jpg

Na een korte periode als onderdeel van een koortje te hebben gezongen, ben ik een half jaar geleden een-op-een les gaan volgen bij Esther, omdat dat beter aansluit bij mijn verlangen om fijner en vrijer te kunnen zingen. Een les met Esther is altijd weer anders: van intensief en creatief oefenen van een passage in een lied tot het ervaren van trillingen en het woorden geven aan dat wat je ervaart. En allemaal om de klank alsmaar vrijer te maken. Ik kom iedere keer geïnspireerd en vol energie weer thuis”

Pieter Bas Donkersteeg

Klank in Focus (themadag)

prachtvogel 10.jpg

Ik kwam bij Esther om 'gewoon' eens te leren een liedje te zingen. Ik kampte al jaren met een geknepen stem bij emoties, en zeker ook bij zingen. Bij Esther kreeg ik zoveel meer dan zangles alleen. Ik kreeg een liefdevol begeleide zoektocht naar mijn eigen geluid. Via de weg van de zintuigelijke waarneming gaf zij mij richting. Richting, gecombineerd met mooie vragen, analyse van mijn geluid én heel veel leuke praktische oefeningen. De oefening waarbij ik met stemvorken kan werken is mijn favoriet. Verder merk je aan alles dat Esther een echte vakvrouw is. Tussen alle bedrijven door ontvang ik ook uitleg over hoe de stem, stembanden en de fysiologie werkt. Ik geniet iedere keer van de lessen, en ik zing nu regelmatig een liedje, mijn eigenlijke doel van deze lessen"

Millie Gietman

Klank in Focus (themadag)

prachtvogel 2.jpg

Esther is een hele fijne zangdocent. Sinds ik bij haar les heb, heb ik heel veel geleerd over mijn stem en ben ik beter gaan zingen. De Lichtenberger Methode, gericht op het waarnemen van je stem en het ontwikkelen van klank, is heel prettig en effectief. Elke les leer ik weer iets nieuws om mijn stem verder te ontwikkelen"

Suzanne Bezstarosti

Klank in Focus (themadag)

prachtvogel 13.jpg

Esther heeft mij mijn (eigen) zangstem teruggegeven. Na een aantal jaar van zanglessen, vooral gericht op theater- en musicalzang was ik technisch misschien wel ontwikkeld, maar ik had echt geen idee meer waar mijn eigen klank en kleur zat. Esther is virtuoos in het terugbrengen van je persoonlijkheid en emotie in je zang en in je stem. De lessen vinden plaats in een aangename ruimte (de klassieke directeurskamer van een Haarlemse chocoladefabriek) en ze bereikt met haar methode dat zingen weer leuk is. Dat je meer durft, meer probeert en meer in contact komt te staan met jezelf. Alles kan en alles mag. Soms gebruik ik de lessen als uitlaatklep van alledaagse emoties (of frustraties) en op andere momenten werken wij toe naar bijvoorbeeld een optreden, waarin we van alles proberen, bijschaven en verbeteren. Esther heeft voor mij zingen weer leuk gemaakt! Ik kom altijd blij en opgeladen weer thuis en zing en klink stukken beter dan 4 jaar geleden."

Richard Swart

Klank in Focus (themadag)

prachtvogel 14.jpg

Ik heb al vele jaren last van stemproblemen. Zanglessen bij andere docenten richten zich voornamelijk op techniek, hetgeen mij niet heeft geholpen. Twee jaar geleden kwam ik bij Esther, en leerde ik me te focussen op wat er gebeurt in mijn lichaam als ik zing. Een ware ontdekkingstocht, waarbij je jezelf regelmatig tegenkomt en mooie inzichten krijgt. Ik ben me bewust geworden hoe de spanning in mijn lijf en het gevoel te moeten presteren effect hebben op de manier waarop je zingt. Ik durf inmiddels meer te vertrouwen op mijn stem en heb meer plezier in het zingen gekregen. Ik ervaar Esther als een inspirerende en gepassioneerde zangdocent met een flinke dosis humor. Esther is altijd liefdevol, eerlijk en ondersteunend tijdens de lessen. Ik geniet van de lessen en kan het iedereen aanraden."

Jet

Klank in Focus (themadag)

prachtvogel 1.jpg

In zanglessen bij andere docenten lag de focus erg op ademsteun. De lesmethode van Esther is wezenlijk anders en spreekt me zeer aan. Ik raak steeds bewuster hoe spanning in mijn lichaam effect heeft op hoe ik zing of spreek en kan te veel spanning in mijn lijf steeds sneller signaleren en corrigeren. Ik heb nu bijna 2 jaar wekelijks les bij Esther en kom nog steeds
iedere keer weer enthousiast thuis na een les."

Joost Louter

Klank in Focus (themadag)

prachtvogel 10.jpg

Wil je op een ontspannen en creatieve manier meer met je stem kunnen doen en je vrijer voelen om je spreek- en zangstem te gebruiken, dan kan ik de lessen van Esther van harte aanbevelen! Les krijgen van Esther is elke keer weer een inspirerend feestje! Ik volg al 10 jaar lessen bij haar en ondanks dat ik inmiddels verhuisd ben van Haarlem naar Zeeland, is er geen haar op mijn hoofd die overweegt om ergens anders les te nemen. Ze blijft mij verbazen over wat er mogelijk is door middel van haar oefeningen en de inzichten die tijdens de lessen opkomen, gaan vaak zoveel verder dan alleen de klank van je stem. Kortom een geweldige, empathische en vakkundige lerares die met heel veel geduld en overtuiging het beste uit jezelf weet te halen."

Anja Bimmel

Klank in Focus (themadag)

prachtvogel 14.jpg

Zingen bij en met Esther vind ik een feestje.

‘Ik kom van ver’, mocht vroeger niet meezingen, maar moest doen alsof, want ik zong vals. Dankzij Buitenkunst, de Lichtenberger Methode en daarop googlen kwam ik bij Esther uit. Door met klank en alles wat in je lijf kan mee trillen te werken, kan ook ik zingen, weet ik steeds meer hoogte te bereiken en pas ik het ook toe op mijn spreken. Het gaat niet over goed of fout, maar over je eigen stem en kleur & de lol en de bevrijding van leuke liedjes samen zingen. Samen werken we ook aan mijn communicatiestijl, toonhoogtes, pauzes houden, spreken op zo’n manier dat mijn publiek goed hoort wat ik te vertellen heb. Echt een aanrader!

Yvonne van Balen

Klank in Focus (themadag)

prachtvogel 14.jpg

Zangles bij Esther is net even anders dan standaard

Zangles bij Esther is net even anders dan standaard en dat maakt het nou juist zo boeiend. Bij Esther leer je je (zang)stem te ontwikkelen omdat ze je laat ervaren dat je met je hele lijf zingt.  Dat doet ze met hele praktische oefeningen en een goeie dosis humor. Kortom: een echte aanrader! Esther!"

Brenda Verspeek

Klank in Focus (themadag)

prachtvogel 9.jpg

Meer ontspanning in mijn stem en meer vrijheid en lol in het zingen”

Quote deelnemer Workshop

Korte cursus Lichtenberg

prachtvogel 4.jpg

Lichtenberg, het werkt echt, op een speelse, dynamische manier”

Quote deelnemer Workshop

Korte cursus Lichtenberg

prachtvogel 3.jpg

Acht keer een heerlijke avond ontspanning, acht keer samen leren, samen zingen"

Quote deelnemer Workshop

Korte cursus Lichtenberg

prachtvogel 6.jpg

Eindelijk handvatten om van die spanning in mijn lichaam af te komen tijdens het zingen”

Quote deelnemer Workshop

Korte cursus Lichtenberg

prachtvogel 16.jpg

Spannende zelfervaring in stem, klank en lichaam, niet prestatiegericht”

Quote deelnemer Workshop

Korte cursus Lichtenberg

Vogelbalk 3.jpg
bottom of page